TPS hőszigetelő peremzárással

Napjainkban, a műanyag nyílászárók „U értékeinek” világában egyre másra rukkolnak elő az műanyag ablakok  és ajtók profiljait gyártó cégek hihetetlen, nagyságrendekkel javuló műanyag nyílászáró hőszigetelő értékekkel – ami, persze, nagyon fontos része egy kész műanyag nyílászárónak –, azt azért ne felejtsük el, hogy ezek a műanyag ablakok és ajtók szerkezete még így is messze elmaradnak azoktól az adatoktól, amit napjaink műanyag nyílászáró hőszigetelt ablaküvegei már alapesetben is könnyedén teljesítenek.

Egy műanyag nyílászáró felületének átlagosan legalább a 80-85 %-át a hőszigetelt üvegezés teszi ki, ezért ennek az alkotó elemnek a szerepe, igen jelentős.

Jelenleg a hazánkban gyártott és forgalmazott műanyag nyílászárók, műanyag ablakok és ajtók döntő többségének hőszigetelt üvegezése továbbra is a hagyományos, alumínium távtartós technológiával készül. Ez az ún. „hidegperemes” technológia – az alumínium kiváló hővezető képességének miatt – rendkívül gyorsan átengedi otthonunk melegét, vagy éppen hűvösét a környezetének a már kész műanyag ablakokon és ajtókon keresztül.

Mindemellett, elősegíti a kondenzvíz levegőből történő kicsapódását a műanyag nyílászáró üvegének belső oldalára, s ezáltal a már jól ismert ablak párásodásához vezethet.

Az alumínium távtartó fentebb leírt negatív hatásainak kiküszöbölésére egyre több nyílászárógyártó kezdte el a „melegperemes” eljárás bevezetését, amely során a hagyományos alumínium távtartók nemesfém, műanyag, Super-Spacer, vagy TPS anyagokkal kerültek kiváltásra, melyek gyenge hővezető képességükkel jelentősen javítják a műanyag nyílászárók hőszigetelő képességét.

TPS, a hagyományos alumínium távtartóknál 900-szor kedvezőbb hőszigetelő tulajdonságával, nagy mértékű fűtési költség takarítható meg az ilyen üveggel szerelt műanyag nyílászárók esetében. Másrészt mivel a meleg peremnek köszönhetően a belső levegő hőmérséklete az ablaküveg széleinél sem csökken 9 C∘fok alá, ezért a pára nem tud kicsapódni. Nagy hatékonysággal szüntethető meg az penészképződést, illetve az ezzel járó egészségügyi probléma.

A TPS technológia fő előnye más melegperemes technológiákkal szemben ( nemesfém, Super-Spacer, Swisspacer, Thermix, Chromatech, stb.), hogy sokkal jobban biztosítja a műanyag ablakok és ajtók üvegszerkezetének légmentes körbezárását ( > 95 %-os arányban), illetve kimagasló rugalmassági tulajdonságának köszönhetően remekül korrigálja műanyag nyílászáróra ható külső időjárási behatásokat is ( hideg-meleg gyors változása, erős szélnyomás, stb. )

 

Ha egyszer építkezik…, Lokness® ablakrendszer!