Műanyag nyílászárók

Műanyag nyílászárók víz- és légzárása:

1. Vízzárás a műanyag nyílászárók teljes szerkezetére nézve :

 A műanyag nyílászárók vízzárási képessége azt mutatja, hogy milyen nyomásig tudnak ellenállni a vízáthatolásnak. Másképpen, egy zárt nyílászáró szerkezet, legyen az műanyag ablak, erkélyajtó vagy bejárati ajtó meddig képes ellenállni a víz és a szél együttes nyomásának. Amennyiben egy műanyag nyílászáró vízzárása nem megfelelő, úgy az ún. tömítetlenségről beszélünk. A korszerű műanyag nyílászáróknál alkalmazott EPD (szürke) és EPDM (fekete) tömítések felhasználásával – melyeket a vegyipar a gépjárműgyártás során tökéletesített, és onnan került át azután a nyílászáró gyártásba – megfelelő gyártástechnológiai eljárások betartásával a tömítetlenségek okozta vizesedések, nedvesedések már elkerülhetőekké váltak.

A műanyag nyílászárók az említett tömítéseken kívűl még további védelmi rendszerrel vannak ellátva. Ilyen a műanyag nyílászárók szárnyánál alkalmazott vízvető és vízelvezető rendszer, melynek segítségével az un. csapó esővíz elleni védelmet  lehet megoldani, ezzel növelve a műanyag nyílászáró vízzárási tulajdonságait.

 

2. Légzárás a műanyag nyílászárók teljes szerkezetére nézve :

 A műanyag nyílászárók azon képessége, hogy milyen levegőnyomásig képes ellenállni. Azaz, egy zárt műanyag nyílászáró szerkezeten, különböző nyomás nagyság alatt, mekkora az áthaladó levegőmennyiség. Ez vonatkozik az műanyag ablak, erkélyajtó és a bejárati ajtó esetében is. Ennek gyakorlati jelentősége az, hogy egyes épület típusokkal szembeni elvárások eltérőek lehetnek műanyag nyílászáró szempontból. Más szóval, a műanyag nyílászáróval egy lakás légzárását jobban meg kell tudni oldani, mint egy iroda helységét, nem is beszélve egy üzemterület légzárásának elvárásairól. Ezek mellett, a műanyag ablakok esetében figyelembe kell venni az épület szélkitettségét is, valamint épületeken belüli megosztást is szem előtt kell tartani. Egy konyhának jóval nagyobb a levegő igénye, mint egy hálószobának. Egy ember, nyugalmi állapotban kb. 40 m3 levegőből használja el az oxigént egy óra alatt. Ezekben a helységekben magasabb légzárási értékkel rendelkező műanyag ablakokra lehet igény. Szemben egy konyhai műanyag nyílászáróval, ahol időszakosan a nagyobb légáteresztést is meg kell tudni oldani.

A tökéletes légzárást a modern műanyag nyílászárókban a tok és a szárny találkozásánál található lágy ütközőprofilok és a több ponton záródó műanyag nyílászáró vasalat segíti elő. Ezen, szinte tökéletes légzárásnak hátránya, hogy a pára nem tud távozni a helyiségből, ezért ilyen esetben különböző aereco szellőzőket érdemes beszereltetni a műanyag nyílászárókba.

 

Ha egyszer építkezik…, Lokness® ablakrendszer!