Fontos tudnivalók

MŰANYAG ABLAKOK CSOPORTOSÍTÁSA:

 

Fix műanyag ablakok: két típust különböztetünk meg, a normál, ahol nagyobb az üvegfelület mint az ugyan olyan méretű nyíló, azaz szárnnyal ellátott ablaknál, és azt ami ránézésre pont olyan, mint egy nyíló vagy bukó-nyíló ablak, de a szárny nem funkciónál, nem nyitható, fixen áll. Míg az előzőnél nagyobb, addig az utóbbinál pont akkora üvegfelületet kapunk mint az egyéb nyílászáróknál.

Bukó műanyag ablakok: a műanyag ablakok szárnya csak bukik, de tisztításnál teljesen lenyitható a vasalat kiakasztásával.

Nyíló műanyag ablakok:  a műanyag ablakok szárnya csak a nyíló funkciót tudja, nagy szerkezeteknél nem ajánlott.

Bukó-nyíló műanyag ablakok: az ablakkilincs szögének változtatásával, külön-külön, nyíló és bukó állásban is működőképesek a műanyag ablakok.

Középen felnyíló – váltószárnyas műanyag ablakok: egy kilincs van a műanyag ablakokon és másik rejtve, a szerkezetben. Középen lévő osztó az egyik ablakszárnnyra van erősítve, így azzal együtt nyílik és záródik, csak egymás után nyithatóak az ablakszárnyak. Az egyik ablakszárny lehet nyíló vagy bukó-nyíló, a másik, amire az osztó van erősítve, csak a nyíló tudja.

Tokosztós műanyag ablakok: a műanyag ablakszárnyak külön-külön nyithatók és buktathatóak, tehát mindkettőn van kilincs. Középen egy függőleges osztó található, ami nem mozdítható, így az ablakszárnyak nyitásakor is ott marad, ketté osztva ezzel a szabad nyílást. Mindkettő ablakszárny lehet bukó-nyíló is.

 

 

MŰANYAG ABLAKOK RÉSZEI:

 

Profil = ablakkeret ( ablak tok ), és az ablak szárny:

Az üveget fogja közre. Egy, 1,5-2 mm vastag, ’U’alakú, vagy zárt szelvényű, horganyzott, rozsdamentes acél merevítés található benne, mely a megfelelő stabilitást és az ezzel járó hosszú élettartamot biztosítja.

Légkamra:

Az ablak profilban kialakított légrések a hang- és hőszigetelést segítik elő. A műanyag ablakok között vannak 4, 6 és 7 légkamrás profilok. Vannak speciális műanyag nyílászárók is, melyeknek a hőszigetelő értéke annak ellenére jobb egyes 6-7 légkamrás műanyag nyílászárókénál, hogy kamraszáma alacsonyabb. Ilyen például a Lokness ablakrendszer – nyílászáró gyártó által kínált Isolato termék, melynek kamraszáma 5-6, de szzerkezeti felépítésénél fogva magasabb kategoriájú hőszigetelést biztosít egyes 7 kamrás műanyag ablakoknál.

Beépítési mélység:

A profil szélessége értjük, mely függ a légkamrák számától. Egy mai, korszerű ablak profil minimális mélysége 70 mm.

Üveg:

Hazánk éghajlati viszonyait figyelembe véve a legelterjedtebb típusa a 4 float – 16 légrés – 4 Low-e : 4 mm-es float (sík)üveg, 16 mm-es légrés gázzal, általában Argonnal gázzal töltve, mely az ablak, azon belül  az üveg hőszigetelésének javítására szolgál, valamint még egy 4 mm-es Low-e üveg., ami az un. lágybevonatos üveg. Ez a lágybevonatos ablak üveget, egy 2-3 rétegű szórt fémbevonattal látják el, mely az átláthatóságot nem befolyásolja, viszont az ablak hőszigetelés javítását nagyban elősegíti. Természetesen, vannak, a kor és a vevőréteg igényeihez alkalmazkodó üvegtípusok is, például egyre jobban terjed a 3 rétegű üveg ( 4 – 16 – 4 – 16 – 4 vagy 4 – 12 – 4 – 12 – 4 ). Ezek tovább javítják a műanyag nyílászárók hőszigetelési tulajdonságait.

Hőátbocsátási tényező = K vagy U érték:

Minél alacsonyabb az értéke, annál jobb a műanyag nyílászáró hőszigetelése. Ha U=1.0 W/m2*°C, akkor 1 watt energiájú hő távozik négyzetméterenkénti felületen, ha a kinti és benti hőmérséklet különbsége 1 °C.

Vasalat:

A műanyag ablakok láthatatlan alkatrésze, amit a kilinccsel működtetetünk és ez biztosítja tökéletes zárás és nyitás folyamatát. Az műanyag ablakokra szerelt kilinccsel mozgathatóak a műanyag nyílászárók belső oldalán található vasalat, mely a szárnyat mozgatja és állítja a különböző funkciók között. Nyitás, zárás, buktatás és zárvaszellőztetés. Tökéletes minőségét és hosszú zavartalan működését biztosítja a Lokness ablakrendszer – nyílászáró gyártó által beszerelt, csúcskategóriás SIEGENIA vasalatrendszer, valamint későbbiekben, a vásárló óvó olajozása, melyet évente el kell végezni.

Hibásműködés gátló:

Ez akadályozza meg, hogy a műanyag ablakok ne bukjanak és nyíljanak egyszerre. Ennek hiánya egy laikus számára ilyesztő helyzetet eredményezhet, mikor a műanyag ablak kinyílik és közben bukó funkció is elindul. Természetesen, ilyenkor nagyobb az ilyedség, mint az igazi gond. Érdemes szakember hívni ebben a helyzetben, mivel rossz esetben a műanyag nyílászáró zárhatatlanná, működésképtelenné válhat időszakosan, míg a problémás helyzet kijavításra nem kerül. Mindezek elkerülésére kerül beépítésre a Lokness ablakrendszer által kínált, összes műanyag nyílászáróba az un. hibásműködés gátló szerkezet.

Szabályozott szellőző = Aereco:

Az olyan helyiségekben ahol a műanyag ablakok egy légtérben vannak valamilyen nyílt égésterű gázkészülékkel, abiztonságos szellőztetés érdekében érdemes elhelyezniegy autómata, vagy esetkeg manuélis szellőztető szerkezetet. Egyes épületekben a gázszolgáltató kötelezővé teheti ezek alkalmazását. A műanyag nyílászáró gyártása során az ablakszellőző réseit előre be lehet marni a szerkezet megfelelő részébe. Természetesen ez a folyamat később, a beépítés után is elvégezhető, de ez már egy nehezebb és költségesebb munkafolyamatot eredményez. Ezeknek az ablakszellőzőknek a légutánpótlás és a légelvezetés a feladatuk.

Párkányfogadó:

Ennek segítségével a műanyag ablak alá közvetlenül behelyezhető a párkány. Mérete 3-5 cm között változik. A műanyag ablakkal együtt kerül beépítésre, így ennek méretét figyelembe kell venni a műanyag nyílászáró magassági méretének megadásakor. Használatával, tökéletesen illeszkedik a külső párkány és a belső könyöklő a műanyag nyílászárókhoz.

Nyitásirány:

A műanyag nyílászáróknál akár műanyag ablakról, akár ajtóról van szó mindig belülről kell nézni a nyitásirányt. Szemben kell állni a műanyag nyílászáróval, és amelyik oldalon van az ablakpánt, vagy ajtópánt olyan nyitásirányú a műanyag ablak vagy ajtó.

 

 

TISZTÍTÁS ÉS KARBANTARTÁS

 

Fontos, hogy rendszeresen tisztítsuk és karbantartsuk műanyag nyílászáróinkat, hogy hosszan tartó és biztonságos legyen működésük.

A műanyag ablakok, ajtók tisztításánál figyelembe kell venni, hogy gyártásuk során be vanják egy védőréteggel, mely kopásállóvá és UV állóvá teszi a műanyag profilokat. Ezért kerülni kell az erős vegyszereket és az olyan eszközöket, melyek megkarcolhatják a felületet. Elég a langyos vízben feloldott tisztítószer, mint például a mosogatószer, és egy puha rongy használata ahhoz, hogy műanyag nyílászáróink tiszták legyenek.

A karbantartás is ugyan ilyen egyszerű. A gumitömítéseket át kell törölni, a vasalatot pedig ahol szükséges, olajozni.

Amit még tisztítanunk kell, az az ablak nedvességelvezető nyílása, ami a pára elvezetését szolgálja.

Fontos, hogy a javításokat ne mi végezzük, hanem bízzuk szakemberre!

Ha mindezeket rendszeresen elvégezzük, akkor nagyban hozzájárulunk műanyag nyílászáróink hibátlan és hosszú évtizedeken át tartó, zavartalan működéséhez.

 

Ha egyszer építkezik…, Lokness® ablakrendszer!